Op Syk nei Dûmny 2.0 is een nieuwe rubriek in de Op ’e Hichte. We zijn op zoek naar een dominee, máár we zijn ook op zoek naar een nieuwe diaken, een nieuwe ouderling en het college van kerkrentmeesters zoekt ook versterking. De zittingstermijn in de kerkenraad is vier jaar. Voor Hannah Reitsma(diaken), Gijsbert Wassenaar (ouderling) en Jan Bergsma (kerkrentmeester) zit deze termijn er met Pinksteren op. Jan Bergsma heeft aangegeven door te gaan, maar met het oog op de toekomst zou een extra kerkrentmeester welkom zijn.

Hannah en Gijsbert verlengen de termijn niet. Zo is de kerkenraad en gemeente dus op zoek naar een diaken en een ouderling en een kerkrentmeester.

Hannah schrijft het volgende: “Ik weet nog goed dat Jannie Lindeman mij de vraag stelde of ik ook bij de diaconie wilde. Ik heb ja gezegd en de afgelopen vier jaar zijn voorbijgevlogen. Ik ben als diaken meer te weten gekomen over de verschillende Christelijke goede doelen.  En dat vond ik bijzonder interessant: Wat doet Kerk In Actie precies en waarom doen ze dat? En hoe kunnen wij vanuit onze kerk daarbij helpen? De vraag voor de diakenen is vaak praktisch gericht en onze wens is om mensen te kunnen helpen. Dat is, geloof ik, ook wat de bijbel ons meegeeft.

Ten slotte vond ik het leuk om ‘een kijkje in de keuken’ te hebben bij de kerkraadsvergaderingen. Wat wordt daar allemaal besproken? Ik heb het ervaren als een stuk geloofsverdieping. Bijzondere momenten en waarbij ik ook het gevoel kreeg; Wat fijn dat je er bent! Je mag er zijn.

Gijsbert schrijft het volgende: “Op de vraag wat je zoal doet in de rol als pastoraal ouderling zou ik als eerste zeggen: welke rol ook voor je ligt, het is aan jou zelf hoe je een rol invult. Natuurlijk zijn er praktische handleidingen hoe bijvoorbeeld diensten verlopen maar je mag zelf meedenken om het kleur te geven. Als ouderling gaat het met name om het omzien naar elkaar. Je geeft pastorale/geestelijke zorg aan je medemens samen met hulp van bezoek(st)ers. Dit gaat om kleine maar ook wel eens ingrijpende situaties: van een praatje op straat tot een gesprek over uitdagingen waar dorpsgenoten/gemeenteleden voor staan. In een rooster draai je mee om aanspreekpunt te zijn voor de organisatie van een kerkdienst. Je leest de mededelingen voor en kiest naar wie de bloemen van de dienst toe gaan als groet. Samen met de dorpsdominee en mede-ouderlingen spar je over wie wellicht een extra hart onder de riem zou kunnen gebruiken. In de kerkenraad denk je mee over organisatorische keuzes. De bijeenkomsten heb ik altijd als prettig ervaren en dit alles heeft mijn christen-zijn gevoed. Ik heb vanaf het begin één ding voor ogen gehad: het goede doen voor je medemens zonder OMA (oordeel-mening-aannames). Deze tijd is voorbij gevlogen en dat zegt genoeg!”   

Foto van bezinningsdag gemaakt door Nieske Span

Denk jij …

dit zou best iets voor mij kunnen zijn

dit lijkt mij interessant

ik zou wel ervaring op willen doen

ik zou wel mijn steentje bij willen dragen

Of heb je vragen over wat het (vrijwilligers)werk inhoudt?

Stuur een berichtje naar elskescriba@gmail.com of spreek een van de kerkenraadsleden aan.

Tevens aan een ieder de vraag om namen aan te dragen van mensen die we kunnen vragen voor deze taak. Stuur een berichtje naar elskescriba@gmail.com of spreek een van de kerkenraadsleden aan.

En mocht het zo zijn dat je gevraagd wordt? neem deze vraag dan serieus. We weten allemaal dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden voor een bestuursfunctie. <dit geldt ook voor sport- of muziekvereniging> Zonder bestuur gaat het niet. En het is best leuk in de kerkenraad!

Met vriendelijke groet, namens de kerkenraad

Elske Roorda-Posthuma, scriba