Jezus zei: ‘Doe maar meteen wat je van plan bent.’
(Johannes 13:27)
Judas vertrekt

Verstrengelde als teken van verstrengeling tussen ons leven in deze wereld met rechtsboven Judaspenning.

Het was een opvallend gesprek aan tafel tussen Jezus en Judas. Alle andere discipelen waren erbij, maar behalve Johannes heeft niemand heeft het in de gaten. Trouwens, ook Judas zei geen woord.
Natuurlijk, het had anders gekund. Jezus had, toen Hij wist dat Judas Hem verraden wilde, het in de kring van de leerlingen aan de orde willen stellen. “Mensen, weten jullie wat er gebeurd is, Judas heeft een afspraak met het Sanhedrin gemaakt.” Je kunt raden wat er gebeurd zou zijn. Ze zouden verontwaardigd zijn opgestaan en Judas hebben beetgegrepen. Dat heeft Jezus niet gedaan. Maar toch heeft Hij Judas niet zomaar zijn werk laten doen. Hij heeft met hem gesproken. Bijna zonder woorden, vooral met zijn handen en ogen. Het antwoord van Judas was heel duidelijk: hij loopt de deur uit. Letterlijk en figuurlijk het donker in.
De duivel had hem dit ingegeven. Toch is het uiteindelijk Jezus die hem wegstuurt.
Hij voert ook in deze nacht de regie.
(ds. Jacco Overeem)

Zonder licht geen donker
Zonder liefde geen verraad
30 zilverlingen
Zonde