Voetbal. De belangrijkste bijzaak in het leven. Toch? Ik weet even niet wie dat ooit gezegd heeft – Johan Cruijff misschien? – maar tijdens deze donkere dagen voor de kerst lijkt mij dat er een kern van waarheid in zit.

Sinds mijn laatste column – waarin ik een hele opsomming gaf van zwarte wolken boven ons alledaagse leven – is de wereld niet significant verbeterd. Niemand die niet geheel en al onder een steen leeft zal dat kunnen ontkennen. Nog steeds oorlog, nog steeds inflatie, nog steeds klimaatverandering, nog steeds…

En dan is daar in de wintermaanden het WK voetbal.

Op moment dat ik dit schrijf is dit evenement in Qatar net begonnen. De eerste wedstrijden zijn achter de rug en ik heb eigenlijk alleen maar de openingswedstrijd in z’n geheel bekeken. En dat ook nog met een half oog. Ik vond het maar een slaapverwekkende vertoning. Dat had natuurlijk ook te maken met het team van gastland Qatar. Weinig voetbalkwaliteit.

En op zich niet vreemd natuurlijk. Voetballen in de woestijn gaat immers moeilijk. Daarom was het ook wel wat raar toen in 2010 het land de organisatie voor het WK 2022 kreeg toebedeeld. Het voetbal moest letterlijk vanaf de grond worden opgebouwd.

Trouw kwam met een serie artikelen over de arbeidsomstandigheden waaronder het land gereed werd gemaakt voor het grootste voetbal­evenement ter wereld. De teneur van de reeks was niet mis. De uit het buitenland gehaalde bouwvakkers – o.a. uit het straatarme Bangladesh – moesten werkdagen maken van meer dan 12 uur bij temperaturen van meer dan veertig graden Celsius en dat zes dagen in de week, kregen amper of helemaal niet betaald en in geval van ziekte moesten ze zich maar zien te redden.

Voetbal de belangrijkste bijzaak in het leven? Als dit soort arbeids­omstandig­heden in ons land de norm zouden zijn, dan zou Nederland al snel te klein zijn.

Alhoewel …

Ik lees ook over de positie van arbeidsmigranten hier en daar word ik ook niet vrolijk van. Opgehokt in veel te kleine kamertjes zonder al te veel privacy in slecht onderhouden huizen voor hoge huurprijzen terwijl het loon niet voldoet aan het wettelijk minimumloon.

En wat te denken van onze mobiele telefoons, laptops en kleding bijvoorbeeld. Gemaakt in landen ver buiten Europa. Zouden deze spullen allemaal geproduceerd zijn onder paradijselijke omstandigheden?

Afgezien van het voetbal op zichzelf is er heel wat te doen over het WK. Allemaal politiek. En ook allemaal terecht. Maar we kijken er niet minder om en we leven niet minder mee met het Nederlands elftal. Zoals we ook de nieuwste technologische gadgets blijven aanschaffen en profiteren van goedkope arbeidskrachten.

Want hoe je het ook wendt en keert, uiteindelijk gaat het ook hier om de allerbelangrijkste bijzaken in ons leven.

Michel van Vierzen