Naast Tsjerkepaad, de zaterdagse openstelling van onze kerk in de zomer, is er ook Oargelpaad. Hierbij worden kerkorganisten uit het hele land in de gelegenheid gesteld een half uur op door hen uitgekozen kerkorgels te spelen. In onze Sint Martinuskerk hebben dit jaar twaalf kerkorganisten hiervan gebruik gemaakt. Daarbij begeleid ik hen en geef wat informatie over ons mooie orgel.

Soms leidt een ontmoeting tot een verrassend gesprek. Een organiste helemaal uit Dordrecht afkomstig speelde een half uur. Daarna hadden we een enigszins diepgaand gesprek. Dit Tsjerkepaadpraatje vond ik zo boeiend dat ik na afloop de details van ons praatje heb opgeschreven waarna zij vertrok naar haar volgende orgelbespeling in Mantgum.

Zij: Ik vond de klank van dit orgel geweldig, vooral bij de psalmen die ik speelde.

Ik: Dat ben ik met u eens.

Zij: Ik vind het kerkinterieur ook heel mooi maar ik geloof niet in een God.

Ik: Dat klinkt hard maar u gelooft vast wel in de goedheid van de mens?

Zij: Jazeker en ik geloof in de Natuur met een hoofdletter en in de Aanwezige met een hoofdletter.

Ik: Daarvoor gebruik ik het woord God.

Zij: Maar ik geloof dus niet in God, maar wel in Jezus.

Ik: Maar God kwam toch bij ons via Jezus?

Zij: Oh dat wist ik niet. Maar als orgelliefhebber kan ik hem of haar misschien ook Orgel met een hoofdletter noemen!

Ik: Oké, maar er zullen andersom misschien ook veel christenen zijn die denken: noem natuur of energie dan gewoon natuur of energie en niet God.

Zij: Bent u trots op uw geloof?

Ik: Ja.

Zij: Nou ik niet. Weet u wie pas trots zijn op hun geloof? Moslims. Ik zie in Dordrecht veel meer vrouwen met hoofddoekjes dan 10 of 20 jaar geleden.

Ik geloof 100% in God en vind het jammer dat veel mensen daar vaag over doen. Maar ik heb wel respect voor mensen die over dit onderwerp nadenken en daarna duidelijk zeggen: ”Ik geloof niet in God “. Ook als je dat zegt, kan een kerkgebouw of een kerkorgel een verlangen oproepen. Maar voor mij blijft een kerk toch vooral een Godshuis. En wat is het fijn, dat onze kerk haar deuren openzet tijdens Tsjerkepaad. Daarbij maakt het niet uit of bezoekers wel of niet kerkelijk betrokken zijn.

Gesprekken zijn soms oppervlakkig of gaan over onbenullige dingen. Maar af en toe is een gesprek minder oppervlakkig en blijft het je bij…

Rudi Wijbrandi