In de zomervakantietijd staan op zaterdagmiddag ruim 250 kerken in Fryslân open. Je kunt rondkijken, een praatje maken, exposities bekijken en misschien wel het orgel beluisteren. In het buitenland staan de kerken vaak alle dagen open voor bezoek. Zoals in het Duitse plaatsje Mölnn.

Dit plaatsje ligt zuidelijk van Lübeck. Het oudste gebouw in het beschermde stadscentrum is de Sint Nicolaikerk. Een prachtig gebouw op een heuvel. Binnen is van alles te zien. Wat ons opviel was dat er op planken bij wordt gehouden hoeveel mensen aan het avondmaal gaan. De eerste vermelding is van 1798 toen 770 mensen aan het avondmaal gingen. De laatste vermelding is 2018 met 2074 deelnemers. Het interieur en orgel is prachtig. Overigens is het de plek waar Thijl Eulenspiegel is gestorven. Op het kerkhof is nog een grafsteen die aan hem wordt toegeschreven.