Veel gemeenten vragen zich met een zekere bezorgdheid af, hoe het straks komt als de kerken weer gewoon, zonder beperkingen bezoekers kunnen ontvangen. Weten alle vertrouwde gezichten – en misschien ook wel nieuwe bezoekers – het kerkgebouw dan weer te vinden? Of vinden mensen het wel goed zo, op zondagmorgen thuis een kerkdienst volgen met een kopje koffie erbij voor de tablet/pc of op de tv?

Dominee Mathilde de Graaf, predikant van de protestantse gemeente ET-10 op Terschelling hoopt in het Ouderlingenblad van een poosje geleden, net als velen van ons, op herstel van de ontmoetingen. “We willen elkaar graag weer zien, er gaat niets boven samen vieren, wel en wee “live” en niet “stream” delen bij een bakje koffie. Wel of geen camera, wel of niet online? Versterkt of verzwakt het elkaar? Het zal wel niet “of, of” maar eerder “en, en” worden. Liever niet alleen kijkcijfers, maar ook bezoekersaantallen. Het gaat in kerk-zijn niet om lekker thuis in je comfortzone, bij de warme kachel te blijven zitten. Maar wel om: met dat wat er bij jou binnenkomt naar buiten te gaan, delen, niet tellen maar ver-tellen. Het Verhaal gaat door, op welke manier ook maar.”

Vanaf het moment dat de kerkdeuren opnieuw opengingen, ben ik zelf weer een geregelde bezoeker. Een verbetering ten opzichte van het volgen van de diensten online. Want hoe goed de voorbereiding van de diensten ook was en is en hoe intensief mensen zich ook inzetten om de beelden uit te zenden, voor mij bleef het behelpen. Dat kwam omdat ik me bij de online-dienst niet echt betrokken voelde. Je zag geen bezoekers en gauw eens enkel liedteksten, ook als er gemeenteleden waren die de zang verzorgden.

Ook nu we inmiddels weer in persoon de diensten kunnen bijwonen zijn er nog steeds beperkingen. Daarom hoop ik op een snelle terugkeer naar de oude situatie. Waarin de kerkbanken zich weer voller vullen en je gemakkelijker met je buurman of -vrouw even wat nieuwtjes kunt uitwisselen. Waarbij meezingen weer mag en je na afloop samen koffie kunt drinken. Wie weet is dat moment dichterbij dan we nu denken. De cijfers van besmettingen en ziekenhuisopnames gaan al een poos stevig naar beneden, wat aanleiding kan zijn tot de door ons allemaal gewenste versoepelingen. Zou het rond september dan toch weer mogelijk worden?

Arie