“Voornemens” is de titel van het redactionele artikel in ons kerkblad “Op é Hichte”. 

Het nieuwe jaar ligt voor ons als een vlakke, onontgonnen akker. We gaan het bewerken, hoe dan ook, of we willen of niet. Wat zal het worden? Veel van wat ons zal overkomen, hebben we niet in eigen hand. Onze gezondheid, bijvoorbeeld. Wordt het een jubeljaar, komen we 2021 ongeschonden door of wordt het een meer of mindere zware opgave? Welk stempel zal corona nog op ons leven drukken? Niemand die het weet. En hoe zit het met de nieuwe voornemens. Sommigen maken die elk jaar en kunnen er aan het eind van het jaar een aantal afstrepen of in de prullenmand gooien. Anderen zijn vast van plan om hetzelfde stramien te volgen als voorheen.
Zelf ben ik niet zo van voornemens. Ik kan van alles bedenken om het anders en beter te gaan doen, maar in de praktijk van alledag vergeet ik meestal na een paar dagen alles wat ik me had voorgenomen. En verval ik vooral weer in bekende patronen. Hopelijk bent en doet u dat anders.
Op de website Visie/geloven/God struikelde ik een artikel met als opschrift: “Een goed voornemen in vertrouwen op God gemaakt, slaagt”. De aanhef begint met de stelling: Stoppen met roken, tien kilo afvallen, iedere dag de goudvis voeren: een nieuw jaar betekent goede voornemens. Voor christenen geen probleem, toch? In Psalm 1 staat niet voor niets over de rechtvaardige: ‘Al wat hij doet, zal goed gelukken.’ Of ligt het anders?”
Voor ds. Wim Huisman uit Genemuiden is deze stelling te optimistisch. Je kunt je wel voornemen om nooit meer boos te worden, vindt hij, maar er zal iets op je pad komen waar je boos om wordt. Er zijn nu eenmaal tegenkrachten. Er kan van alles in je opkomen wat je de verkeerde kant op duwt. Het hebben van goede voornemens beschouwt hij wel een goede zaak. “Dat je kunt falen, is geen reden om er maar helemaal niet aan te beginnen. Het is toch ons doel om steeds meer op Christus te lijken en dat gaat met vallen en opstaan. Je kunt het beste bij God beginnen, bij wat Hij belooft. In Ezechiël 36 staat: ‘Ik zal maken, dat gij in Mijn inzettingen zult wandelen, en Mijn rechten zult bewaren en doen’ (SV, red.) Kijk, dan is het God Die het doet. Je moet het verwachten van Hem, en niet van jezelf.” Toch maar een paar voornemens maken?

Veel heil en zegen toegewenst voor het nieuwe jaar.

                                                                                                           Arie