Over een paar maanden, om precies te zijn op 1 juli 2020, gaat de nieuwe donorwet in. Die bepaalt dat iedereen die in Nederland woont én ouder is dan 18 jaar vanaf die datum in het Donorregister komt. Welke keuze je maakt, bepaal je zelf. Wie geen keuze invult, komt in het register te staan met “geen bezwaar tegen orgaandonatie”. Om ons daarop voor te bereiden, had de overheid week 43 van het afgelopen jaar uitgeroepen tot de Week van het Donorregister. Onder meer via tv-spotjes werd ieder opgeroepen om in dat register aan te geven, of hij of zij wel of geen donor – wil zijn. Ook kregen we hierover een persoonlijke brief.

Op dit moment heeft bijna de helft van de Nederlanders van 12 jaar en ouder zijn keuze geregistreerd. De minister voor medische zorg raadt iedereen die nog geen keuze heeft gemaakt, aan om over orgaandonatie na te denken en tijdig een beslissing te nemen. Onder meer zegt hij: “Het is belangrijk met je naasten te praten over jouw keuze in het Donorregister. Op dit moment zijn er dagelijks situaties waarbij nabestaanden bij plotseling overlijden van een naaste, niet weten of iemand organen wil afstaan. Of je wel of geen toestemming geeft, is een persoonlijke afweging. Het is een moeilijk onderwerp, maar het is belangrijk dat iedereen hier goed over nadenkt en de keuze voor 1 juli 2020 invult op donorregister.nl. Want als je niets doet, komt in het donorregister te staan dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie.”

Je kunt er van alles bij bedenken, waarom je wel of geen orgaandonor wilt worden. Zelf zag ik het aanvankelijk niet zitten. De onberedeneerde angst dat artsen bij een keuze misschien wel eens te snel in het voordeel van een ander zouden kunnen kiezen voor donatie, speelde daarbij een rol. Ook vond ik het geen prettig onderwerp – wegschuiven was het gemakkelijkst. Hoe dan ook, orgaandonatie kan het leven van een ander redden en de kwaliteit van leven van een heel ziek iemand aanzienlijk verbeteren. Als mijzelf of iemand die me dierbaar is iets zou overkomen waardoor verder leven afhankelijk is van het orgaan van een ander, zou ik vurig hopen en bidden, dat zo’n orgaan beschikbaar is. Vooral dat laatste bracht me er een aantal jaren geleden toe, me als orgaandonor aan te melden. Mijn omgeving weet dit.
Mocht u nog geen keuze hebben gemaakt dan is het misschien goed om er binnenkort toch eens over na te denken.

Arie