“Alweer een jaar voorbij”, ik hoor het mezelf en anderen zeggen bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. “Waar blijft de tijd, het is net of de tijd steeds sneller gaat”, ook zoiets. Naarmate ik ouder word, houdt het verstrijken van de tijd me vaker bezig. In mijn jeugd keek in ernaar uit om 16 jaar te zijn: dan mocht je een brommer besturen. Op mijn 15e werd ik nog in Jirnsum bekeurd voor het rijden op een solex. Ook toen ik een jaar of 16 was kon de tijd me niet snel genoeg gaan: op de magische leeftijd van 18 mocht je immers op rijles, naar de bios voor films van boven de 18. Zo rond m’n 30ste veranderde mijn kijk op tijd – toen hoefde het voor mij niet meer zo snel. Maar het was wel steeds zo dat je bij verjaardagen nog lang kon zeggen, dat je nog niet op de helft was. Bij 50 werd ook dat anders.

“Ik heb geen tijd!”. Nog zo’n bekend zinnetje, wie heeft dat niet eens ge-bruikt? Meestal om aan te geven, dat je ergens voor bedankt omdat je al druk bent met andere activiteiten of – soms ook – ergens geen zin in hebt. Objectief gezien hebben we natuurlijk tijd genoeg: elk uur heeft 60 minuten en iedere dag heeft 24 uur, dat is voor iedereen gelijk. Alleen, we stellen niet dezelfde prioriteiten.

Bij het overschrijden van de drempel naar het nieuwe jaar kijken we gauw eens achterom. Soms met gevoelens van weemoed, verdriet over wat we hebben meegemaakt en achter moeten laten. Vaak ook met dankbaarheid, omdat we ondanks tegenslagen toch ook veel fijne momenten beleefden. En met onzekerheid, of verwachting, over wat het nieuwe jaar zal brengen. Een mengeling van gevoelens, waarvan we hopen dat ons de tijd wordt gegund om de komende tijd van het leven te mogen genieten.

Ik las ergens dat de tijd een geschenk is van God, dat Hij ons als het ware elke dag geeft en verwacht dat wij hem goed besteden. Tijd, een kostbaar geschenk dat het waard is om bij je zelf te rade te gaan, hoe je die wilt invullen. Geen voornemens, maar keuzes maken. Wat vinden we zinvol, waar willen we onze tijd aan geven? Waar ruimen we tijd voor in? Hoe kunnen wij God en de mensen om ons heen het beste dienen?

Veel wijsheid, heil en zegen toegewenst in het nieuwe jaar.

Arie